Húsvéti kalács
2013.02.22. 17:41
Egy ilyen képhez illik a kalács receptje! Gyümölcsös kalács – húsvétra Hozzávalók: 1 bögre teljes kiőrlésű liszt, 1 bögre fehér liszt, 1 bögre rétes liszt, 5 dk...
g vaj, 3 dl tej, 5+5 dkg méz (3-3 evőkanál méz), 1 tojás, 1 dl tejföl, 12 dkg aszalt gyümölcs, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 cs. Bourbon vaníliás cukor Az elmorzsolt élesztőt fél dl langyos tejben kanállal elkeverjük. A liszthez adjuk a tojást, 3 evőkanál mézet, a fűszereket, a feloldott élesztőt, és langyos tej hozzáadásával az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Fél óra kelesztés után, 2 egyenlő részre vágjuk, külön-külön vékonyra sodorjuk, megkenjük kb. 0,5-0,5 dl tejföllel. Rácsorgatunk 1,5-1,5 evőkanál mézet, majd megszórjuk a felaprított aszalt gyümölcsökkel. Felsodorjuk a lapokat. A rudakat egyik végükön kicsit egybe hagyva középen elvágjuk, majd kicsit kifordítva a lapokat, átfonjuk. 20-30 perc kelesztés után közepes hőfokra (180ºC-ra) melegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Egész mennyiségre: Energia: 3100 kcal Fehérje: 88g Zsír: 60g Szénhidrát: 545g
Brownie céklával Hozzávalók:
25 dkg nyers cékla
3 egész tojás
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
15 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 tk. sütőpor
a mázhoz: 15 dkg porcukor és 3 ek. céklalé
A sütőt melegítsük elő 180 fokon.
A csokoládét törjük kockára, a vajjal együtt tegyük egy tálba, ezt helyezzük vízfürdőbe, és olvasszuk meg. A tojást keverjük el a cukorral, a liszttel és a sütőporral. Reszeljük le a céklát. Tegyük a reszelt céklát szűrőbe és facsarjunk ki belőle 3-4 evőkanálnyi levet. A reszeléket tegyük a tojáshoz, majd keverjük hozzá a felolvadt csokoládé nagy részét is, kb. 2-3 evőkanálnyit tegyünk félre a torta tetejének a csíkozásához. Egy 18 cm-s kapcsos tortaformát (vagy fél literes őzgerincformát) vajazzunk és lisztezzünk ki, majd szedjük át a formába a tésztát.
40-45 perc alatt süssük készre. Mikor meghűlt, borítsuk ki a formából. A porcukrot keverjük el a céklalével, sűrű, enyhén folyékony mázat keverjünk. Borítsuk be vele a tortát, majd hagyjuk megszilárdulni a mázat a tetején. Majd csorgassuk meg a megolvasztott, maradék csokoládékrémmel.
Ilyen szép lesz a végén, de amíg sül a tészta, olvassatok vagy lapozzatok bele egy kicsit Menyhért Anna és Balogh Andrea könyvébe!
|