Gyomor tanácsok
2013.10.14. 21:00
Gyomorproblémák esetén („szunnyadó” fekély, gyomorhurut, érzékeny gyomor, reflux) Az alábbi dolgokra érdemes figyelni, hogy minél inkább kíméljük a gyomrot: - Hő hatás
Gyomrunk harmóniában a testhőmérsékletű ételekkel-italokkal van. Ha ettől nagyon eltérő hőmérsékletű dolgokat fogyasztunk, traumaként éli meg, görcsösen össze tud rándulni, amit kellemetlen fájdalom kísérhet. Első tanács: testhőmérséklet közeli dolgokat fogyasszunk! - Mechanikai hatás
Minden, ami sikát és reszel az emésztőrendszerben, trauma lehet a gyomor számára is. Rosszul viselheti, ha picike magokat (lenmag, szezámmag), vagy ilyen magokat tartalmazó gyümölcsöket eszünk (málna, ribizli, szeder, kivi, mák, … ). Második tanács: érdemes kerülni az apró magvacskákat! A másik mechanikai hatás, kapkodva, nem eléggé megrágva fogyasztjuk el az ételt. A gyomorba gyorsan bejutó nagyobb darabokkal erőteljesebb munkát kell végeznie, hogy előkészítse az emésztés további részeihez. Harmadik tanács: együnk lassan, alaposan megrágva az ételt! - Irritáló hatás
Az első dolog, amiről beszélni kell ennél a hatásnál, az üresen pangó gyomor. Arra teremtődött, hogy a bele kerülő étellel dolgozzon (kivéve a pihenőidejét), ne üresen álljon a nedveivel. Stresszes világunk rákfenéje, hogy egy (pár) bedobott kávéval rohangálunk fél-, akár egész nap. Negyedik tanács: együnk rendszeresen, napi 5-6 alkalommal! A savanyú ételek és italok nagyon sok embernél az elfogyasztás után rögtön gyomorégést okoznak. Ötödik tanács: kerüljük az erőteljes savanyú ízű ételeket, italokat! Az erős íz, és egyes fűszerek erős nyálkahártya izgató hatással rendelkeznek. Normál esetben segítik az emésztést, gyomorproblémáknál azonban nagy fájdalmat tudnak okozni. Hatodik tanács: kerüljük az erős, izgató hatású fűszereket (chili, bors, curry, mustár, torma ….) Egyéb dolgok, amikre érdemes figyelni, de általában nem mondja senki J. Az erőteljes sózás erőteljesebb gyomorsavtermeléssel jár. Ugyan ilyen hatású az erőteljesre főzött húsleves, az alkohol, a nátrium glutamát, mint ízfokozó, a tartósító szerek többsége…. Hetedik tanács: vegyük vissza a só fogyasztást, felejtsük el az alkoholt, ne együnk kínainál, ne húsleves legyen a vasárnapi fő fogás része. - Folyadék hatás
Kevesen ismerik ezt a hatást, pedig egyszerű, és logikus. Ha csak folyadékot fogyasztok, akkor az teljesen szabadon, és gyorsan tud mozogni a gyomromban. Ha kialakítom a pépes állagot, máris változik a helyzet. Nyolcadik tanács: minden ital mellé együnk pár szem kekszet, köles golyót stb., ami kicsit beszívja a nevességet, pépet csinál a gyomorban! Érdekes tapasztalás az is, mennyire megnyugtatja a gyomrot, ha a klasszikus leves és második fogás sorrendet megfordítja az ember. Kilencedik tanács: előbb a második fogást együk meg, és kanalazzuk rá a levest. - Testhelyzeti hatás
Ha nem zár tökéletesen a nyelőcső végén lévő záróizom, könnyen visszafele tud folyni a gyomortartalom. A nyelőcsőnek viszont már nincs sav elleni védelme, felmaródásokat, sebeket okoz a gyomortartalom visszajövetele. Tizedik tanács: étkezés után ajánlatos lenne legalább 10 percet félfekvő (félülő) helyzetben lenni. Ha leesik valami, akkor nem hajolva, hanem guggolva vegyük fel! Nem szerencsés teljesen vízszintes felületen feküdni, vagy aludnni. - Egyéb testi hatás
Érdemes megfigyelni testünk működését, ezekből a tényekből áll össze a szervezet egésze (széklet rendszeressége és milyensége, puffadás megléte, fémes érzet a szájban, testsúly változásai ….) Tizenegyedik tanács: figyeljük meg testünk jelzéseit, korrigáljuk minél előbb az okokat! Ajánlott fertőtlenítés Flavantic ezüst cseppel, és bélflóra rendezés Flavantic Élőflórával! Már Hippokratesz is megmondta, hogy minden betegség a belekben lakozik, tegyük hát rendbe ezt a területet….. + bevonó és nyugtató praktikák a gyomornak a természetből A rizsnek és a zabnak van nyálkahártya bevonó hatású nyák anyaga. Hogy ezt kinyerjük, lassú tűzön kell, hosszasan főzni ezeket a kásákat (egy rész gabona, 2-3 rész tej vagy víz arányban. Ha ettől nagyobb a folyadék arány, akkor nyákleves a neve az ételnek) Javaslom készítéshez a tejet. Kalcium tartalmánál fogva segít egy kicsit semlegesíteni az erőteljes gyomorsavat. Tizenkettedik tanács: naponta együnk zab- vagy rizs kását! Valamint Flavantic Csicsóka instantot. Népi gyógyászat: Körömvirág tea – gyulladás csökkentő Csicsóka – főzés nélkül is nagyon jó nyálkahártya nyugtató. (kapható már instant formában is, így kevésbé puffasztó hatású) Reggel éhgyomorra kortyolt, frissen kinyomott lé egy közepes burgonyából. Kisa Judit
|